niedziela, 31 sierpnia 2014

Dlaczego chipsy są niezdrowe?

Chipsy uzależniają. Gdy już sięgniemy po jednego, ciężko jest zrezygnować z kolejnych. Dlaczego nie warto ich jeść? Przede wszystkim to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie dostarcza nam żadnych wartości odżywczych, prowadzi bardzo szybko do nadwagi i otyłości, jak również wielu chorób serca, układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Wszystko to za sprawę dużej ilości akrylamidu, czyli substancji, nic nie mówiącej z nazwy, a to już nie wróży nic dobrego…

Akrylamid – cóż to takiego?

Akrylamid to substancja powstająca z połączenia skrobi i asparaginanu, związków, które występują w ziemniakach. Poddawane obróbce cieplnej powyżej 120 stopni Celcjusza, uaktywniają niebezpieczny i szkodliwy akrylamid.

Akrylamid jest odpowiedzialny za wiele chorób, przede wszystkim obniża odporność naszego organizmu, zwiększa poziom LDL (złego cholesterolu) co prowadzi do miażdżycy, powoduje zaburzenia pracy centralnego układu nerwowego. Badania wykazały, iż systematyczne spożywanie chipsów prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, podobnego do groźnej infekcji. Osoby takie częściej chorują, są osłabione i bez sił do życia. Chipsy są szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Im organizm mniejszy tym trudniej radzi są z tą szkodliwą substancją, a niestety to najczęściej dzieci i nastolatków widuje się chipsami w dłoni. W szkolnych sklepikach chipsy wiodą prym…

Przyjrzyjmy się jaki skład mają popularne w Polskich sklepach chipsy:
Ziemniaki, olej roślinny palmowy, preparat aromatyzujący o smaku papryki, cukier, fruktoza, maślanka w proszku, cebula w proszku, wzmacniacz smaku (glutaminiam monosodowy, 5’-rybonukleotydy disodowe), aromaty (w tym dym wędzarniczy), czosnek w proszku, barwnik (ekstrat z papryki), mączka drzewa świętojańskiego, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), sól.

Podstawowym składnikiem są ziemniaki (wskazuje na to ich pierwsze miejsce na liście). Jednakże nie zawsze ziemniaki okazują się być ziemniakami, które możemy kupić na bazarze. Chipsy często produkowane są z masy ziemniaczanej.

Kolejnym składnikiem jest olej, którego zaraz za ziemniakami jest najwięcej. Jest to oczywiście najtańszy olej dostępny w sprzedaży, najczęściej olej palmowy utwardzony (przez to chipsy są bardziej chrupiące i można je przechowywać długoterminowo). Utwardzone tłuszcze, czyli tłuszcze trans, wpływają na zwiększenie się złego cholesterolu i obniżenie dobrego, powoduje to osłabienia układu odpornościowego.

Cukier i fruktoza, czyli cukry proste, które spożywane w nadmiarze i długotrwale powodują otyłość i wiele wspomnianych wcześniej chorób.

Preparat aromatyzujący o smaku papryki i aromaty (dym wędzarniczy), krótko mówiąc – substancje, które poprzez zapach, mają przypominać dany składnik spożywczy, daną potrawę.

Maślanka w proszku, cebula w proszku, czosnek w proszku – te produkty nie występują naturalnie sproszkowane, możemy je zatem uznać za kolejny dodatek chemii do chipsów.

Wzmacniacze smaku, glutaminian sodu, nadmierne spożycie tej substancji, powoduje zawroty głowy, palpitacje serce, uczucie niepokoju i nadmierną potliwość; 5’-rybonukleotydy disodowe – mieszanka soli i kwasów powodująca zmiany skórne (wysypka, swędzenie), a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju (w niektórych krajach substancja zakazana…).

Barwnik (ekstrat z papryki) – chemiczny dodatek nadający barwę papryki. Mączka drzewa świętojańskiego, inaczej karob. Jest to środek konserwujący, mający za zadanie utrzymanie żywności na długo świeżej.

Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy i jabłkowy) – organiczne związki chemiczne zmieniające lub ustalające kwasowość środków spożywczych.

Sól – spożywana w nadmiernych ilościach, prowadzi m.in. do nadciśnienia tętniczego krwi.

Biorąc pod uwagę zasadę, która mówi nam, że im szczuplejszy i „normalniej” brzmiący skład na opakowaniu, tym lepszy produkt, chipsy pod tym względem wypadają kiepsko. Najgorsze są chipsy smakowe, czyli te napakowane aromatami i barwnikami, które do złudzenia przypominają nam naturalne składniki spożywcze, nie mające z nimi nic wspólnego. Pomijając fakt, iż chipsy są produktem niezdrowym, trzeba wziąć pod uwagę ich ogromną kaloryczność. 100gram chipsów potrafi zawierać nawet 600kalorii – czyli mniej więcej tyle co dobry obiad, a są całkowicie bezwartościowe!

Zamienniki chipsów

Do zdrowych przekąsek, możemy zaliczyć owoce i warzywa, które pokrojone w fantazyjne kształty, mogą nam bez problemu zastąpić niezdrowe chipsy. Dobrym rozwiązaniem są również orzechy i suszone owoce (np. żurawina).

Podobne wpisy -> Czy wszystkie tłuszcze są złe? Jakie tłuszcze są dobre do spożycia? 



4 komentarze:

  1. Ja dziś czytałam o tłuszczach trans ... zaciekawił mnie ten temat :) Bardzo przydatny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba uważać co bierze się do ust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłem czipsy co 2 dzień,w ciągu roku przybrałem na wadze z 75kg do 120kg.Boje się o swoje życie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...