wtorek, 6 grudnia 2016

GOTOWANIE NA PARZE. Czyli jak przygotować potrawy, by były smaczne i zdrowe?

W parowarze przyrządzić można w zasadzie wszystkie produkty – od warzyw i owoców, przez ziemniaki, aż po ryby i mięsa. Tłuszcz, którego się tu nie używa i woda (dodana w niezbędnej do wytworzenia pary ilości), nie zabierają potrawom cennych składników (dla przykładu, strata witaminy C po ugotowaniu w wodzie sięga 70%, na parze dla porównania tylko 40%).


Parowanie to sposób gotowania na parze, podczas którego surowiec nie jest poddawany bardzo wysokiej temperaturze, jak to bywa podczas pieczenia, czy smażenia. Na parze gotujemy do 100 st.C, a więc większość drobnoustrojów ginie, ale jednocześnie nie niszczą się składniki odżywcze.

Parowane warzywa mają więcej walorów smakowych od warzyw tradycyjnie ugotowanych w wodzie. Dodatkowo gotując na parze, nie musimy używać żadnego tłuszczu w formie oleju, masła, czy smalcu, dzięki czemu potrawy są niskokaloryczne. Podczas smażenia uwalniane zostają również niebezpieczne związki chemiczne wywołujące wiele ciężkich chorób. Warto na to zwrócić uwagę.

Gotowanie na parze to świetny sposób na zachowanie smaku, konsystencji i barwy produktów. Dzięki czemu nasze potrawy nie wymagają dosolenia. Jak wiadomo, nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do niewydolności nerek.

Mięso z paro waru jest soczyste i nieprzesiąknięte tłuszczem tak jak podczas smażenia na patelni. Do dań gotowanych na parze możemy dodać zioła i przyprawy, by wzbogacić i urozmaicić ich smak.

Zasady gotowania na parze. Przede wszystkim produkty, których chcemy użyć, powinny być rozmrożone. Parowanie rozpoczynamy w momencie zagotowania wody.  Wykorzystując do gotowania parowar najlepiej korzystać tylko z jednego poziomu lub zapamiętać zasadę - im wyżej, tym słabsze działanie pary i wolniejszy czas obróbki. Gotując na parze, uważaj, aby nie rozgotować warzyw, które znacznie szybciej się gotują niż w wodzie.

Osoby dbające o swoją sylwetkę i zdrowie powinny rozważyć zmianę sposobu przyrządzania posiłków, z tradycyjnego na parowanie, ponieważ nie zapominajmy, że sposób przygotowania posiłków, jest równie ważny, jak produkty, które wybieramy do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...