niedziela, 24 sierpnia 2014

Propozycja dodatku do owsianki - Nasiona Chia i Jagody Goji

Nasiona Chia nazywane są również szałwią hiszpańską. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Poludniowej. Aztekowie uważali Nasiona Chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu.

Właściwości Nasion Chia 

Nasiona Chia stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji, przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka

Nasiona Chia zawierają również dużą zawartość błonnika. Wpływa on zbawiennie na układ trawienny. Spożycie błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej wspomagając tym samym proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomaga również w lepszym wchłanianiu się pokarmu wraz z substancjami odżywczymi. 
  
Chia wspomaga nawilżenie organizmu ponieważ wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. 

W kuchni Nasiona Chia mają wszelorakie zastosowanie. Możemy ich używać do bardzo przez nas polecanej owsianki, różnego rodzaju sałatek owocowych i warzyw, jako dodatek do obiadu, np. do sosów, zup. Nasiona Chia możemy swobodnie łączyć z mąką do wypieku chleba, naleśników, ciast. Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu.

Jagody Goji są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne.

Jagoda Goji to roślina wywodząca się z Chin, Tybetu oraz Mongolii, jednakże można je hodować również w Polsce. 

Właściwości Jagód Goji

Jagody Goji zawierają, β-karoten, ryboflawiny, selen i żelazo. Zawierają również witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także składniki mineralne, jak: wapń, potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty, luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy.

W tradycynej medycynie Wchodu Jagody Goji stosowane są jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc, wątroby, oczy, mięśni i kości. 

Spożywanie Jagód Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.
Jagody Goji jest roślina wzmacniająca i regulująca pracę układu trawiennego, poprawia również ostrość widzenia, funkcjonowanie układu odpornościowego, opóźnia procesy starzena i korzytnie wpływa na ogólną kondycję organizmu. 

3 komentarze:

  1. w jakich sklepach stacjonarnie szukać tych Nasion Chia ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybciej, prościej i być może nawet taniej będzie poprzez internet :)

      Usuń
    2. Są np. w sklepach 'kuchnie świata'

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...