Nasiona Chia nazywane są również szałwią hiszpańską. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Poludniowej. Aztekowie uważali Nasiona Chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu.
Właściwości Nasion Chia
Nasiona Chia stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Zawierają korzystne dla
zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej
proporcji, przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń
krwionośnych.
Chia to
również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1,
B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również
wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka
Nasiona Chia zawierają również dużą zawartość błonnika. Wpływa on zbawiennie na układ
trawienny. Spożycie błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej wspomagając tym
samym proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomaga również w lepszym
wchłanianiu się pokarmu wraz z substancjami odżywczymi.
Chia
wspomaga nawilżenie organizmu ponieważ wchłaniają i zatrzymują wodę w
organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym
uzupełnieniem diety sportowców.
W kuchni
Nasiona Chia mają wszelorakie zastosowanie. Możemy ich używać do bardzo przez
nas polecanej owsianki, różnego rodzaju sałatek owocowych i warzyw, jako
dodatek do obiadu, np. do sosów, zup. Nasiona Chia możemy swobodnie łączyć z
mąką do wypieku chleba, naleśników, ciast. Nasiona powinny być moczone w
czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu.
Jagody Goji są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne.
Jagoda Goji
to roślina wywodząca się z Chin, Tybetu oraz Mongolii, jednakże można je
hodować również w Polsce.
Właściwości Jagód Goji
Jagody Goji zawierają, β-karoten, ryboflawiny, selen i żelazo. Zawierają również witaminy:
C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także składniki mineralne, jak: wapń,
potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty,
luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy.
W tradycynej
medycynie Wchodu Jagody Goji stosowane są jako lek przy chorobach serca, nerek,
płuc, wątroby, oczy, mięśni i kości.
Spożywanie
Jagód Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym
wątroby.
Jagody Goji
jest roślina wzmacniająca i regulująca pracę układu trawiennego, poprawia
również ostrość widzenia, funkcjonowanie układu odpornościowego, opóźnia
procesy starzena i korzytnie wpływa na ogólną kondycję organizmu.
w jakich sklepach stacjonarnie szukać tych Nasion Chia ???
OdpowiedzUsuńszybciej, prościej i być może nawet taniej będzie poprzez internet :)
UsuńSą np. w sklepach 'kuchnie świata'
Usuń