Truskawki co rok cieszą się dużą popularnością. Ich smak i aromat, pasuje idealnie do orzeźwiających smoothie, deserów owocowych czy wytrawnych sałatek. Poza walorami smakowymi, truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść te owoce?
Pojawiające się na początku czerwca truskawki zwiastują nadejście lata. Cieszą nas, nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach, kuszący wygląd czy słodki smak, ale także dlatego, że ich spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę.
Co kryją w sobie truskawki?
100 g
truskawek zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg
potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza,
0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy
B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg
witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
Właściwości truskawek
• Truskawki są niskokaloryczne - mają
tylko 28 kcal w 100 g, czyli 280 kcal w kilogramie. W 90 proc. składają się z
wody, mogą je więc jadać osoby dbające o linię. Zawierają też dużo błonnika,
który reguluje proces trawienia, pomagając schudnąć.
• Jedzenie truskawek można polecać
wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je
znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.
• Choć wydaje się to nieprawdopodobne,
truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto zawiera
witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP, która m.in.
utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i
przewodu pokarmowego.
• W truskawkach znajdziemy również
bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn,
które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną
florę bakteryjną.
• Wapń i fosfor zawarty w truskawkach, wzmacnia kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem
odkwaszają organizm.
• Owoce te posiadają także właściwości
odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny - enzymu, który
odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają
kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
• Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
• Ze względu na wysoką zawartość żelaza
są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają
organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.
• Truskawki wspomogą także walkę z
chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu
poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i
żółciowych.
ooo tak ! truskaweczki są tak krótko, że warto nacieszyć nimi swoje podniebienie ile się da ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszne to jeszcze bogate w różne dobre rzeczy <3
OdpowiedzUsuńJuż nie wyrabiam z jedzeniem truskawek z mojej działki, ale po tym wpisie zjem dzisiaj jeszcze miseczkę :)
OdpowiedzUsuńTruskawki kocham nad życie! Teraz są takie przepyszne, słodkie, soczyste - takie polskie. Dodaje je do owsianek, koktajli, jem same, planuję makaron z truskawkami... Są wszędzie :) I jak widać - bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńTrzeba jednak pamiętać, że owoce zawierają dużo cukru i nie powinno się nimi objadać ;) Nawet jeśli zawierają dużo wody. Ale truskawki to idealny dodatek do śniadań. I można je śmiało jeść jako przekąskę, ale znam osoby, które jedzą strasznie dużo owoców dziennie i narzekają, że nie chudną. I nie wytłumaczysz, że owszem, owoc>batonik, ale wszystko z umiarem.
OdpowiedzUsuńŚwietne artykuły, bardzo przyjemnie się czyta! Zapraszam do siebie na lekturę, może też Cię jakoś zainteresuje :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam,uwielbiam truskawki!Można z nich zrobić wiele fajnych rzeczy.A samo ich jedzenie to już rozkosz dla podniebienia
OdpowiedzUsuńW ogóle nie wszyscy wiedzą, ale polskie truskawki są uważane za jedne z najlepszych na świecie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Nie dość, że to moje ulubione sezonowe owoce, to jeszcze mają tyle właściwości ;) Ale to jak każdy owoc, trzeba tylko być ich świadomym :)
OdpowiedzUsuń