Każdy z nas
ma w swojej kuchni i używa od czasu do czasu czosnek, cebulę, oregano, miód czy
imbir, lecz nie wszyscy zdają sobie sprawę z ich właściwości leczniczych. Czy
mają tak silne działanie na ludzki organizm, że mogłyby z powodzeniem zastąpić
antybiotyki przepisane przez lekarza? Nie bez powodu przecież określane są
mianem naturalnych antybiotyków. O naturalnych antybiotykach bardzo często się
zapomina, mimo ich stałej obecności w kuchni.
Jeśli chcemy
wzmocnić układ odpornościowy i wspomóc leczenie zakażeń bakteryjnych bez
uszczerbku dla zdrowia, warto sięgnąć po tzw. antybiotyki naturalne – rośliny
zawierające związki, które likwidują wiele bakterii i grzybów (w tym wiele
odpornych na przepisywane przez lekarzy antybiotyki), nie wywołując skutków
ubocznych.
Czosnek -
Liderem wśród naturalnych leków zwalczających bakterie bez wątpienia jest czosnek.
Przed erą antybiotyków to właśnie czosnek był stosowany w celu zapobiegania i
leczenia licznych groźnych chorób, m.in. grypy. Nic dziwnego - czosnek działa
silniej od penicyliny. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza mieszaninie
pochodnych siarkowych, m.in. alliinie, która podczas zgniatania czosnku rozpada
się m.in. na silnie zapachowy i bakteriobójczy związek zwany allicyną.
Cebula - "One onion a day keeps doctor away" mówi jedno z mądrych
angielskich przysłów ludowych. Oznacza to mniej więcej tyle "Jedna cebula
dziennie trzyma od ciebie z dala lekarza". Niewątpliwie coś w tym jest, bo
cebula jest doskonałym dodatkiem do żywności, a na dodatek ma spore właściwości
antybakteryjne i antyseptyczne. W niektórych społecznością jest wiara w to, że
trzymanie w domu pociętej cebuli powoduje, że całe miejsce uwalnia się od
bakterii. Naukowcy przeprowadzali próby i rzeczywiście cebula w dodatku z
sokiem z cytryny była w stanie zwalczać bardzo agresywne i odporne na
antybiotyki bakterie Escherichia coli.
Kapusta
kiszona/Biała kapusta - to jedno z podstawowych warzyw w kuchni polskiej i jest
tak nie bez powodu. Wspomaga ona swymi niesamowitymi właściwościami ludzkie
możliwości detoksykacyjne, a także ma niebagatelne działanie antybakteryjne.
Zdolności lecznicze kapusty są bardzo rozległe i lista przypadłości, na które
pomaga jest bardzo długa. Kapusta jest doskonałym antybiotykiem zwłaszcza, jako
kiszonka. Wtedy jeszcze wzrasta jej wartość, jako naturalnego lekarstwa
wspomagającego ludzki system immunologiczny.
Ogórki kiszone - Mają podobny zestaw witamin i tak jak kapusta kiszona pomagają
oczyścić przewód pokarmowy. Ogórki kiszone zawierają również potas i magnez,
które pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi.
Zakwas
buraczany - Zakwas z buraków jest dobry przy anemii i nerwicy, zapobiega
zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i
nerek. Działa pobudzająco oraz zwiększa odporność organizmu. Wspomaga leczenie
nowotworów złośliwych. Ułatwia trawienie, przeciwdziała miażdżycy.
Cynamon -
Olejek eteryczny uzyskiwany z kory cynamonowej ma właściwości przeciwzapalne,
antybakteryjne i antygrzybicze. Pomaga w walce z wypryskami, trądzikiem,
ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków (m.in. grzyba Candida albicans).
Cynamon stosuje się również w przypadku niestrawności, wzdęć, biegunce i
mdłościach. Łagodzi nadkwaśność soku żołądkowego. Stosowany zewnętrznie łagodzi
bóle mięśni i ścięgien.
Imbir -
Właściwości lecznicze imbiru znane są ze względu na dużą ilość licznych olejków
eterycznych. Kłącze imbiru, zarówno świeże jak i suszone odkaża, zwalcza
bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa
wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybiczo,
przeciwwirusowo, przeciwzapalnie. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w
skórę działa rozgrzewająco, i przeciwbólowo. Warto wcierać go w skórę przy
przeziębieniach, zmarznięciu, reumatyzmie. Pomocny jest w leczeniu chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych.
Chrzan -
Występujący w chrzanie glikozyd synigryna posiada właściwości rozgrzewające i
odkażające, łagodzi objawy wszelkich infekcji. Posiada działanie antywirusowe,
grzybobójcze, bakteriobójcze, wykrztuśne. Wzmacnia odporność organizmu, niszczy
wolne rodniki, pomaga w przeziębieniach, w zapaleniu płuc i oskrzeli, leczy
zapalenie zatok. Wspomaga także układ trawienny, pobudza apetyt, pozytywnie
wpływa na metabolizm, poprawia przemianę materii, usprawnia trawienie oraz
funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Żurawina -
Silne właściwości antybakteryjne owoce żurawiny zawdzięczają proantocyjanidynom
i kwasu hipurowego. Spożywanie żurawiny pomocne jest w leczeniu infekcji
wywołanych m.in. przez E. coli (głównie zakażeń dróg moczowych). Kwas hipurowy
zapobiega rozwojowi bakterii na ściankach pęcherza moczowego, co przeciwdziała
infekcjom. Dodatkowo fruktoza i procyjanidyny zapobiegają przywieraniu bakterii
do komórek, dzięki czemu żurawina zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Sok z
żurawiny zmniejsza ryzyko zawału i hamuje rozwój komórek nowotworowych. Żurawina
nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie grzybobójcze,
chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi.
Propolis - W
składzie kitu pszczelego wyodrębniono ok. 300 substancji (m.in. żywice,
balsamy, wosk, olejki eteryczne, pyłek kwiatowy). Jego silne antybakteryjne,
przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości wynikają najprawdopodobniej z
współdziałania ich wszystkich. Propolis zwalcza choroby infekcyjne (m.in.
opryszczkę, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenia zatok i migdałków). Pomaga w
stanach zapalnych dziąseł i poradontozy. Można go stosować w przypadku
wyprysków, czyraków, pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego (m.in.
wrzodach, zaparciach, nieżycie żołądka), wzmacnia układ odpornościowy,
przyspiesza gojenie się ran, wiąże trujące metale.
Oregano -
Tymol i karwakrol zawarte w olejku eterycznym oregano mają właściwości
przeciwgrzybiczne (zwalcza np. Candidę wywołująca drożdżycę), antybakteryjne
(likwiduje szczepy E. coli, salmonelli, gronkowca złocistego, a nawet
Helicobacter pylori) i przeciwpasożytnicze (pomaga np. w przypadku lambliozy).
Oregano stosuje się również w przypadku zapaleniu oskrzeli, zaburzeniach
trawienia (przynosi ulgę w zespole jelita drażliwego, wzdęciach, działa
przeciwbiegunkowo). Stosowany zewnętrznie uśmierza bóle reumatyczne i
migrenowe.
Szałwia
lekarska - Substancją leczniczą jest olejek eteryczny zawarty w liściach
szałwii. Związki, które wchodzą w jego skład, przyspieszają leczenie grypy,
zakażeń, goi afty, łagodzi objawy zapalenia dziąseł, migdałków i gardła. Napar
z szałwii wspomaga trawienie, przeciwdziała wzdęciom, odbijaniu się, łagodzi
nadmierną potliwość nocną związaną z menopauzą, reguluje menstruację.
Lipa - Kwiat
lipy jest szczególnie polecany przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie,
zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli. Ze względu na zawartość związków
flawonoidowych mają one właściwości napotne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, a
zawarty w nich śluz odpowiada za dodatkowe działanie osłaniające na błony
śluzowe dróg oddechowych.
Malina - W
soku z malin występuje kwas salicylowy (substancja używana m. in. do produkcji
kwasu acetylosalicylowego, obecnego w aspirynie), który ma właściwości napotne
i przeciwzapalne. Malinowe olejki eteryczne działają natomiast rozgrzewająco i
antyseptycznie, co pomoże pokonać infekcje. Witaminowe bogactwo soku (C, B1,
B2, B6, karoten) wzmacnia układ odpornościowy. Maliny są też skarbnicą
garbników, które oddziałując ściągająco na błony śluzowe, działają
przeciwzapalnie. Doskonale wspomagają leczenie przeziębień, infekcji
bakteryjnych i wirusowych.
Tymianek - W
przypadku tego zioła warto sięgnąć po przetworzone jego formy, a zwłaszcza w
postaci oleju z tymianku. Zarówno w takiej formie, jak i w postaci liści
tymianek jest naturalnym antybiotykiem. Jeden ze składników tymianku, thymol,
działa antybakteryjnie, antygrzybicznie oraz zwalcza pasożyty.
Miód - Miód
swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek
wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie
gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Poza tym miód działa na
laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy rzęsistka pochwowego. Poradzi sobie
również z chorobotwórczymi grzybami z rodzaju Candida. Najlepiej sięgać po
miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych
powyżej 1000 m n.p.m., gdyż takie zawierają najwięcej inhibiny.
Super wpis, lubię edukować się w temacie "super food", bo według mnie wszystko czego potrzebujemy dostajemy od matki natury i nie potrzeba nam dodatków jakimi są suplementy - no chyba, ze uprawiamy sport nie amatorsko ale zawodowo.
OdpowiedzUsuń