Biały cukier – jest bardzo wysoko
przetworzony. Dodatkowo jest źródłem tak zwanych pustych kalorii. Przyczynia
się w głównej mierze do odkładania tkanki tłuszczowej oraz do powstawania
poważnych chorób cywilizacyjnych jak np. cukrzyca. Zatem, biały cukier
eliminujemy lub w miarę możliwości znacząco ograniczamy.
Brązowy cukier – jest bardzo podobny do
cukru białego, co więcej – bardzo często robiony jest z cukru białego z dodatkiem
melasy. Nie wszystko co brązowe, jest zdrowe – o tym warto pamiętać. Brązowy
cukier eliminujemy lub znacząco zmniejszamy jego spożycie.
Ksylitol – czyli cukier brzozowy. Zawiera o
około 40% mniej kalorii niż cukier biały. Może być poddawany obróbce termicznej
– to znaczy, że możemy go bezpiecznie używać do naszych wypieków. Ksylitol daje
odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową
organizm, a co za tym idzie – hamuje rozwój bakterii i drożdżaków.
Erytrytol – nie zawiera prawie wcale kalorii.
Erytrytol pełni funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi
rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem. Co najważniejsze,
erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks
glikemiczny wynosi zero.
Stewia – jest bezkaloryczna, zdrowa oraz
można ją poddawać obróbce termicznej. Polecamy sięgać po stewię w tabletkach,
ponieważ w sproszkowanej wersji stewii pojawia się dodatek innych substancji,
które sprawiają, że podnosi się jej kaloryczność.
Miód – zawiera witaminy i istotne składniki odżywcze, jednak w temperaturze
powyżej 50ºC traci swoje zdrowotne właściwości. Warto zwrócić również uwagę, iż
miód jest bardzo kaloryczny i nie należy go nadużywać.
Syrop z agawy – Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym
miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech
do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Bogate źródło wapnia, żelaza
i witaminy C.
Syrop klonowy – Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód,
nie zawiera żadnych konserwantów. Syrop klonowy jest przesycony polifenolami
(przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo).
Syrop daktylowy – słodki i
smaczny. Sprawdza się zwykle tam, gdzie zwykle dodajemy miód. Syrop z daktyli
ma wyższy indeks glikemiczny, niż ten z agawy, jest jednak zdrowszy i lekkostrawny
bo powstaje z pełnych owoców.
Melasa – jest to gęsty,
niskokaloryczny syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru
spożywczego. Melasa jest bardzo zdrowa, zawiera cenne witaminy i związki mineralne.
Stanowi bogate źródło trudno wchłanianego żelaza. Wyróżnia się melasę buraczaną,
trzcinową, daktylową oraz z agawy.
Bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa z własnych testów mogę polecić stewię (do napojów) i erytrytol do wypieków :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny post. Nie wiedziałam że tak "oszukują" z tym cukrem brzowym. Jak dla mnie najlepszą osłodą są owoce. najsłodsze i najzdrowsze :). a jak owoce nie pasują do posiłku to znaczy że cukier w nim nie jest potrzebny :)
OdpowiedzUsuńJa korzystam z ksylitolu ale od dłuższego czasu już wgl nic nie słodzę to teraz próbuję bliskich namówić, żeby przestali słodzić :)
OdpowiedzUsuń