czwartek, 10 marca 2016

Czym i jak słodzić, by posiłki były niskokaloryczne, a przy tym zdrowe?


Biały cukier – jest bardzo wysoko przetworzony. Dodatkowo jest źródłem tak zwanych pustych kalorii. Przyczynia się w głównej mierze do odkładania tkanki tłuszczowej oraz do powstawania poważnych chorób cywilizacyjnych jak np. cukrzyca. Zatem, biały cukier eliminujemy lub w miarę możliwości znacząco ograniczamy.

Brązowy cukier – jest bardzo podobny do cukru białego, co więcej – bardzo często robiony jest z cukru białego z dodatkiem melasy. Nie wszystko co brązowe, jest zdrowe – o tym warto pamiętać. Brązowy cukier eliminujemy lub znacząco zmniejszamy jego spożycie.

Ksylitol – czyli cukier brzozowy. Zawiera o około 40% mniej kalorii niż cukier biały. Może być poddawany obróbce termicznej – to znaczy, że możemy go bezpiecznie używać do naszych wypieków. Ksylitol daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizm, a co za tym idzie – hamuje rozwój bakterii i drożdżaków.

Erytrytol – nie zawiera prawie wcale kalorii. Erytrytol pełni funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem. Co najważniejsze, erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero.

Stewia – jest bezkaloryczna, zdrowa oraz można ją poddawać obróbce termicznej. Polecamy sięgać po stewię w tabletkach, ponieważ w sproszkowanej wersji stewii pojawia się dodatek innych substancji, które sprawiają, że podnosi się jej kaloryczność.

Miódzawiera witaminy i istotne składniki odżywcze, jednak w temperaturze powyżej 50ºC traci swoje zdrowotne właściwości. Warto zwrócić również uwagę, iż miód jest bardzo kaloryczny i nie należy go nadużywać.

Syrop z agawyMa przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Bogate źródło wapnia, żelaza i witaminy C.

Syrop klonowySyrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów. Syrop klonowy jest przesycony polifenolami (przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo).

Syrop daktylowy – słodki i smaczny. Sprawdza się zwykle tam, gdzie zwykle dodajemy miód. Syrop z daktyli ma wyższy indeks glikemiczny, niż ten z agawy, jest jednak zdrowszy i lekkostrawny bo powstaje z pełnych owoców.

Melasa – jest to gęsty, niskokaloryczny syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Melasa jest bardzo zdrowa, zawiera cenne witaminy i związki mineralne. Stanowi bogate źródło trudno wchłanianego żelaza. Wyróżnia się melasę buraczaną, trzcinową, daktylową oraz z agawy.


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z własnych testów mogę polecić stewię (do napojów) i erytrytol do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny post. Nie wiedziałam że tak "oszukują" z tym cukrem brzowym. Jak dla mnie najlepszą osłodą są owoce. najsłodsze i najzdrowsze :). a jak owoce nie pasują do posiłku to znaczy że cukier w nim nie jest potrzebny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja korzystam z ksylitolu ale od dłuższego czasu już wgl nic nie słodzę to teraz próbuję bliskich namówić, żeby przestali słodzić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...