Witaminy mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Na początku warto wspomnieć, iż witaminy są substancjami egzogennymi, to znaczy, że dostarczane powinny być wraz z pożywieniem.
Niedobór witamin zwany awitaminozą, prowadzi do różnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które gromadzą się w tkance tłuszczowej, może wystąpić ich nadmiar, czyli hiperwitaminoza. Hiperwitaminoza trwająca dłuższy czas jest również niebezpieczna dla zdrowia, może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Natomiast nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest wydalany z organizmu.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witamina B1
Wpływ na organizm: Witamina B1 jest regulatorem
przemian metabolicznych. Jej działanie jest niezbędne w prawidłowym
funkcjonowaniu układu nerwowego, serca i mięśni. Witamina B1 jest również
zaangażowana w produkowanie czerwonych krwinek.
Niedobór w organizmie: zaburzenia funkcji centralnego
układu nerwowego objawiające się osłabieniem, zmęczeniem, obniżeniem
koncentracji a nawet sprzyja powstawaniu depresji. Niewydolność układu
krążenia, zaburzenia akcji serca, zaburzenia ze strony układu pokarmowego:
nudności, wymioty, spadek masy ciała.
Źródła pokarmowe: wątroba, produkty zbożowe, mięso,
rośliny strączkowe, orzechy, drożdże, ryby, jaja, owoce, warzywa.
Witamina B2
Wpływ na organizm: Witamina B2 pełni rolę w procesach
utleniania i redukcji. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Przy udziale witaminy A wpływa na rozwój błon śluzowych wielu narządów m.in.
dróg oddechowych, naczyń krwionośnych oraz skóry. Uczestniczy również w
metabolizmie i przemianach aminokwasów, w produkowaniu związków
wysokoenergetycznych.
Niedobór w organizmie: pogorszenie ostrości wzroku,
łzawienie, łatwe męczenie się oczu i wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją,
zawroty głowy, bezsenność, pękanie błony śluzowej jamy ustnej, pleśniawki,
zajady jamy ustnej, pelagra, choroby układu nerwowego, łuszczące się okolice
nosa i ust.
Źródła pokarmowe: drożdże, wątroba, mleko, płatki
owsiane, szpinak, mięso wieprzowe, jaja, marchew, produkty zbożowe, ser żółty,
makrela
Witamina B6
Wpływ na organizm: Witamina B6 jest regulatorem syntezy
wielu białek w organizmie. Są to przede wszystkim, białka związane z
prawidłowym działaniem układu nerwowego. Bierze udział w przemianach
aminokwasów. Jej nadmiar jest usuwany z moczem. Wspomaga leczenie nerek.
Umożliwia również przemiany węglowodanów i tłuszczów. Oprócz tego pełni istotną
rolę w produkcji elementów morfotycznych krwi tj. czerwonych i białych krwinek.
Witamina B6 zwiększa również odporność organizmu.
Niedobór w organizmie: zaburzenia w funkcjonowaniu
układu nerwowego: depresja, drgawki, objawy padaczkowe, zakłócenia koncentracji
i procesów myślowych, ogólne osłabienie samopoczucia, zmniejszenie odporności,
pogorszenie stanu skóry, zmęczenie, nudności, kamica nerkowa, zaburzenia w
strukturze układu kostnego
Źródła pokarmowe: drożdże, ziarno pszenicy, mięso
wołowe i wieprzowe, białe pieczywo, kapusta, płatki owsiane, mleko, marchew,
ziemniaki, ryby.
Witamina B12
Wpływ na organizm: Witamina B12 pełni istotną rolę w
przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów. Zaangażowana jest również
w przemiany kwasu foliowego w jego aktywną biologicznie formę. Bierze istotny
udział w procesach krwiotwórczych, a produkcji czerwonych krwinek. Poza tym
wpływa na prawidłową budowę układu kostnego. Działa pobudzająco na apetyt.
Niedobór w organizmie: niedokrwistość, osłabienie,
zaburzenia koncentracji, senność, utrata smaku, łaknienia, nadmierne
chudnięcie, objawy neurologiczne, zażółcenie i przebarwienia skóry.
Źródła pokarmowe: Głównym źródłem witaminy B12 w
naturze są drobnoustroje, występujące w jelicie grubym. Bogate w witaminę B12
są produkty pochodzenia zwierzęcego tj., wątroba i nerki. Poza tym: ryby, jaja,
mleko, przetwory mleczne (jogurt, śmietana, kefir) mięso wieprzowe, drób,
makaron, sery dojrzewające. Produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają
witaminy B12.
Witamina PP
Wpływ na organizm: Witamina PP bierze udział w
procesach osydo-redukcyjnych w komórkach. Jest ważnym elementem koenzymów.
Reguluje pośrednio poziom cukru we krwi, produkując związki energetyczne. Jest
także regulatorem poziomu cholesterolu w organizmie. Bierze również współudział
w tworzeniu hormonów sterydowych (szczególnie żeńskie hormony płciowe –
estrogeny i progesteron). Reguluje stopień przepływu krwi w naczyniach
krwionośnych. Zapewnia również prawidłowy stan skóry.
Niedobór w organizmie: zachwiania w procesach
oddychania komórkowego, zaburzenia w metabolizmie węglowodanów, deregulacja
układu trawiennego (biegunki, wymioty, nudności), zaczerwienienie i
podrażnienie skóry, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego – zaburzenia
koncentracji, zaburzenia pamięci, bezsenność, bóle i zawroty głowy.
Źródła pokarmowe: Witamina PP występuje bardzo
powszechnie wśród roślin i zwierząt. Produkty bardzo bogate w niacynę to:
drożdże, orzechy ziemne, drób, tuńczyk, serce, łosoś, migdały, grzyby, groszek,
soja.
Witamina C
Wpływ na organizm: Witamina C ma silne właściwości
przeciw utleniające, jest reduktorem zwalczającym wolne rodniki. Wspomaga tym
samym działanie witaminy E. Uczestniczy w syntezie kolagenu, przyspieszając tym
samym procesy gojenia się ran. Bierze też udział w syntezie hormonów nadnerczy.
Pobudza przyswajanie żelaza i uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Podnosi znacznie
siły obronne organizmu, wzmaga odporność na infekcje. Ma właściwości bakteriostatyczne
i bakteriobójcze.
Niedobór w organizmie: Zaburzenia w tworzeniu kolagenu,
zaburzenia odporności i zwiększenie podatności na infekcje, zmiany w
metabolizmie kwasów tłuszczowych, apatia, osłabienie, zmęczenie, obniżenie
apetytu, szkorbut ( gnilec) – podrażnienie, krwawienie z dziąseł, obrzęki, a
nawet wypadanie zębów, choroba ta znana już w starożytności, była istną plagą
marynarzy, podczas dalekomorskich podróży obserwowano masowe zachorowania.
Źródła pokarmowe: czarna porzeczka, papryka czerwona,
kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytryna, pomarańcze, kapusta, pomidory,
ziemniaki, jabłka, ogórki, śliwki, gruszki.
Kwas foliowy
Wpływ na organizm: Kwas foliowy jest regulatorem
metabolizmu w organizmie, jest składnikiem koenzymów. Wraz z witaminą B12
reguluje tworzenie i proces dojrzewania erytrocytów.
Niedobór w organizmie: niedokrwistość megaloblastyczna,
ciężkie zaburzenia formowania układu nerwowego u płodu, bezsenność,
nadpobudliwość, osłabienie wchłaniania związków odżywczych z przewodu
pokarmowego.
Źródła pokarmowe: wątroba, drożdże, mleko, sery
dojrzewające, drób, ziemniaki, płatki kukurydziane, ryby, owoce (banany, truskawki,
kiwi), warzywa (brukselka, kalarepa, pomidor, szpinak, fasola, groch, soja.
Witamy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A
Wpływ na organizm: prawidłowy stan i funkcjonowanie
skóry, włosów i paznokci, regulacja wzrostu i rozwoju tkanki nabłonkowej,
prawidłowe widzenie (szczególnie nocne) poprzez udział w odbieraniu bodźców
wzrokowych rejestrowanych przez siatkówkę oka, produkcja hormonów, prawidłowy
wzrost i rozwój organizmu poprzez regulowanie aktywności tkanki kostnej, a tym
samym zapewnienie prawidłowego funkcjonowania kości i zębów, wykazuje silne
właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne), przez co ma działanie
przeciwnowotworowe.
Niedobór w organizmie: zaburzenia wzroku, ślepota
zmierzchowa, czyli tzw. "kurza ślepota", zaburzenia stanu skóry,
włosów i paznokci, łuszczyca, trądzik, łysienie plackowate, zaburzenia wzrostu,
osłabienie, utrata apetytu, zły nastrój.
Źródła pokarmowe: wątroba wołowa, wątroba wieprzowa,
ryby morskie, węgorz, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, morele,
sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, boćwina, szczaw, marchew, pomidor.
Witamina D
Wpływ na organizm: Witaminę D można znaleźć w tranie,
jest wytwarzana w roślinach wystawionych na działanie promieni
ultrafioletowych, powstaje w skórze ludzi i zwierząt i jako jedną z nielicznych
witamin, którą organizm produkuje sam pod wpływem promieni słonecznych, które
przemieniają zawartą w skórze człowieka prowitaminę D3 w aktywną witaminę D.
Witamina D pełni istotną funkcję w regulacji przemian wapnia i fosforu oraz
tworzeniu kości. Witamina D pobudza wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, a
także hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu. Jest także niezbędna do
prawidłowego formowania układu szkieletowego, pośrednio wpływa korzystnie na
system nerwowy i na skurcze mięśni w tym serca.
Niedobór w organizmie: u niemowląt i dzieci – krzywica
( zmiękczenie kości, mała wytrzymałość, obniżona twardość, podatność na
zniekształcenia kości), u starszych: zrzeszotnienie kości, zaburzenia struktury
i mineralizacji kości, stany nerwicowe, bezsenność.
Źródła pokarmowe: tran, ryby: śledź, makrela, łosoś,
mleko, jaja, wątroba.
Witamina E
Wpływ na organizm: Witamina E jest głównym
przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Stanowi ważną ochronę przed
reaktywnymi formami tlenu, czyli tzw. wolnymi rodnikami, tym samym chroniąc
komórkę przed utlenianiem. Prócz tego, pełni funkcję w dostarczaniu składników
komórkowych do komórek organizmu. Chroni i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
i zapobiega rozpadowi erytrocytów. Jest również przydatna w leczeniu męskiej
bezpłodności, nazywana jest "witaminą młodości".
Niedobór w organizmie: osłabienie koncentracji,
zdenerwowanie, zaburzenia pracy mięśni szkieletowych, przedwczesne starzenie
się skóry, osłabienie wzroku, miażdżyca i choroby serca.
Źródła pokarmowe: oleje roślinne ( kukurydziany,
sojowy, słonecznikowy), margaryna, jaja, migdały, orzechy włoskie, mleko,
kiełki zbóż, płatki owsiane, kasze - jęczmienna i gryczana, szparagi, masło,
masło roślinne, kapusta, brukselka, fasola biała, groch.
Witamina K
Wpływ na organizm: Witamina K odgrywa ważną rolę w
procesie krzepnięcia krwi, warunkuje jej prawidłową krzepliwość i zatrzymanie
krwawienia, regulują wytwarzanie czynnika krzepnięcia krwi – protrombiny.
Hamuje nadmierne krwawienia miesiączkowe. Biorą udział w prawidłowej gospodarce
wapniowej organizmu.
Niedobór w organizmie: osłabienie krzepliwości krwi,
większa podatność na powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów piersi, jajników, jelit.
Źródła pokarmowe: szpinak, brokuły, kapusta, kalarepa,
marchew, groch, truskawki, ziemniaki, kalafior, ogórki, cukinia, pomidor,
lucerna, sery żółte, żółtka jaj, wątroba.
Bardzo przydatny post, zdrowe tłuszcze w diecie to podstawa - przekonałam się na własnej skórze. Odkąd zaczęłam ich więcej spożywać zauważyłam znaczną poprawę wyglądu cery, włosów i wzrost poziomu energii w ciągu dnia :)
OdpowiedzUsuńOdporność organizmu z pewnością również wzrosła :)
UsuńDziękuje za przypomnienie, taką wiedzę trzeba powtarzać jak najczęściej!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ważna jest suplementacja witaminy D3. Szczególnie, że teraz przed nami jesień i zima, czyli sloneczna witamina jest pożądana.
OdpowiedzUsuńWitamina D3 akurat w naszej szerokości geograficznej, powinna być suplementowana całorocznie:)
UsuńBardzo fajna baza informacji na temat witamin:) Przeczytałam z wielkim zainteresowaniem.
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło ;)
UsuńBardzo pomocne, dzięki!!!
OdpowiedzUsuńTo podstawy! I należy co jakiś czas je utrwalać :)
Utrwalać i stosować w życiu :)
UsuńDlatego właśnie potrzebne są tłuszcze w naszej diecie, oczywiście w odpowiednich ilościach i to zarówno zwierzęce, jak i roślinne.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję za super artykuł! Bo zdrowym trzeba być!
OdpowiedzUsuńWielki plus za tego posta!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPamiętaj, że wit. C można w nadmiarze wydalić. Ale po co dla organizmu taki nie potrzebny wysiłek?
OdpowiedzUsuńpo za tym super przydatne info. Sam chyba przygotuję na swojego bloga taki materiał.
nic w nadmiarze nie jest zdrowe i potrzebne - to stara, dobra szkoła :)
OdpowiedzUsuń