wtorek, 13 września 2016

Jak pozbyć się toksyn (pestycydów) z warzyw i owoców?

W dzisiejszych czasach warzywa i owoce często naszpikowane są pestycydami, toksynami, woskami i innymi zanieczyszczeniami. Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców hodowanych bez chemii (z upraw organicznych albo od działkowiczów nawożących naturalnym kompostem), musimy dla własnego dobra pozbyć się toksycznych chemikaliów  z warzyw i owoców.

Czy można pozbyć się szkodliwej chemii z powierzchni warzyw i owoców? Tak, ale nie wystarczy samo dokładne umycie pod bieżącą wodą. Większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych ma skład opracowany tak, aby był wygodny dla rolników, czyli aby opady atmosferyczne nie zmywały ich z powierzchni opryskanych płodów rolnych. Jednym słowem są oleiste. Dotyczy to np. szeroko dzisiaj stosowanych karbaminianów czy pestycydów organofosforanowych (inaczej fosforoorganicznych). Nie są to jednak te połyskliwe woski, którymi pokryte są często np. jabłka. Oleiste pestycydy nie są ani widoczne gołym okiem ani też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych substancji.

Jak pozbyć się toksyn z warzyw i owoców?

Krok 1. Zaczynamy od umycia rąk z użyciem mydła. Myjemy ręce zarówno przed jak i po przygotowaniu warzyw czy owoców.

Krok 2. Nie mniej ważne jest częste mycie zlewu oraz używanie czystej lub wyparzonej i wysuszonej gąbki (wiecznie mokra gąbka to siedlisko miliona bakterii).

Krok 3. Kolejnym krokiem jest odcinanie, odrywanie wszystkich uszkodzonych lub nadgniłych miejsc.

Krok 4. Następnie opłukujemy warzywa i owoce w ciepłej, bieżącej wodzie (warzywa takie jak: grzyby, sałaty, brokuły, najlepiej namoczyć w wodzie, aby usunąć resztki ziemi i piasku).

Krok 5. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Mieszamy ½ szklanki octu z 1 litrem wody i w tak przygotowanym roztworze płuczemy warzywa i owoce. Również możemy użyć tutaj kwasku cytrynowego (3 łyżki na 1 litr wody). Kwaśny odczyn zneutralizuje bakterie, które mogą spowodować różnego rodzaju zatrucia.

Krok 6. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Płuczemy i namaczamy  warzywa/owoce w zasadowym roztworze sporządzonym z sody oczyszczonej. 1 i ½ łyżki sody rozpuszczamy w 1 litrze wody.

Krok 7. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7).



Poniżej przedstawiamy listę tak zwanej: „Parszywej Dwunastki”. Są to warzywa i owoce, które najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, gdyż kumulują w sobie najwięcej pestycydów:

1. Jabłka   2. Seler   3.Truskawki    4. Brzoskwinie   5. Szpinak   6. Winogrona   7. Słodka papryka   8.  Ziemniaki   10. Jagody   11. Sałata   12. Kapusta/ Jarmuż

Bezpiecznie można kupować następujące warzywa i owoce:
1. Cebula   2. Ananas   3. Avokado   4. Szparagi   5. Groszek   6. Mango   7. Bakłażan   8. Melon   9. Kiwi   10. Kapusta czerwona   11. Arbuz   12. Bataty   13. Grejpfrut   14. Grzyby

Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na skutki stosowania pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te produkty należy kupować wyjątkowo rozważnie. Nie możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają.

3 komentarze:

  1. Baaardzo przydatny post! Nie wiedziałam, że trzeba się tak bardzo namęczyć

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wpis, istnieją też gotowe płyny do mycia warzyw, jest trochę drożej ale szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami człowiekowi brakuje motywacji albo ma inne problemy i przestaje ćwiczyć oraz dbać o siebie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...