Ciasteczka, ciasta, cukierki, czekoladki – słodkości… któż z
Nas ich nie lubi? Sięgamy po słodkie aby umilić sobie dzień, poprawić humoru i …
z przyzwyczajenia. Cukier jest produktem pozbawionym
witamin i składników odżywczych. Co więcej, organizm trawiąc cukier,
pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów. W ten sposób tracimy np.
duże ilości witamin z grupy B, co zakłóca pracę układu nerwowego
i sprzyja depresji.
Wszystkie łakocie zawierają cukry proste, które szybko przenikają do
krwi, dając błyskawiczne uczucie sytości. Niestety, na krótko, gdyż wystrzał
insuliny następuje gwałtownie i równie szybko opada, powodując ponownie burczenie
w brzuchu (poziom glukozy we krwi opada tak szybko i zdecydowanie że głód
powraca ze zdwojoną siłą). Natomiast produkty, z których cukier wchłania się
wolno (np. warzywa, pieczywo pełnoziarniste), nie powodują gwałtownego wyskoku
insuliny, stabilizują poziom glukozy we krwi - dzięki czemu dają uczucie
sytości na długo.
Wady cukru:
- mnóstwo kalorii
- nie zawierają prawie żadnych
składników odżywczych (białka, witamin i minerałów)
- próchnica/osłabia szkliwo zębów
- pogorszenie stanu cery
- nadwaga/otyłość
- cellulit
- większe ryzyko zachorowań
- wywołuje depresje
- chce się po nich więcej jeść
- zaparcia
- problemy z układem pokarmowym
Czym możemy zastąpić cukier? Przede wszystkim zadbajmy o dobrze zbilansowaną dietę. Zamieńmy słodycze
na owoce. Kiedy mamy dużą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, to sięgnijmy po
jabłko. Dobrą alternatywą jest jedzenie orzechów. Są one bogate w składniki
odżywcze, zawierają dobre tłuszcze i są niezbędne w stanach dużego wysiłku
umysłowego. Należy jeść 5 razy dziennie, główne posiłki i dwie niewielkie
przekąski. Pamiętaj że trzy podstawowe dania nie mogą być obfite i zbytnio
sycące. Ważne by rozplanować pokarmy tak, by nigdy między jednym a drugim
posiłkiem nie być głodnym. Uchroni cię to przed napadami głodu i sięganiem po
słodycze.
Oczywiście „małe co nieco” od czasu do czasu nikomu nie
zaszkodzi. Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru.
Ja ze słodyczy jem tylko czekoladę i dobrze mi z tym ;)
OdpowiedzUsuńja w sumie ostatnio bardzo ograniczyłam słodycze, ale lubię od czasu do czasu troszkę zgrzeszyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Gorzką Czekoladę :D nie umiem z niej zrezygnować , wybieram taką tylko i wyłącznie powyżej 85% kakao :)
OdpowiedzUsuń85% kakao plus pomarańcze... uwielbiam... :)
OdpowiedzUsuńdla mnie mocnym argumentem jest to, że cukier blokuje nasz system odpornościowy na dobre
OdpowiedzUsuń