czwartek, 1 listopada 2012

Dlaczego nie warto jeść słodyczy?





Ciasteczka, ciasta, cukierki, czekoladki – słodkości… któż z Nas ich nie lubi? Sięgamy po słodkie aby umilić sobie dzień, poprawić humoru i … z przyzwyczajenia. Cukier jest produktem pozbawionym witamin i składników odżywczych. Co więcej, organizm trawiąc cukier, pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów. W ten sposób tracimy np. duże ilości witamin z grupy B, co zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja depresji. Wszystkie łakocie zawierają cukry proste, które szybko przenikają do krwi, dając błyskawiczne uczucie sytości. Niestety, na krótko, gdyż wystrzał insuliny następuje gwałtownie i równie szybko opada, powodując ponownie burczenie w brzuchu (poziom glukozy we krwi opada tak szybko i zdecydowanie że głód powraca ze zdwojoną siłą). Natomiast produkty, z których cukier wchłania się wolno (np. warzywa, pieczywo pełnoziarniste), nie powodują gwałtownego wyskoku insuliny, stabilizują poziom glukozy we krwi - dzięki czemu dają uczucie sytości na długo.




Wady cukru:
- mnóstwo kalorii
- nie zawierają prawie żadnych składników odżywczych (białka, witamin i minerałów)
- próchnica/osłabia szkliwo zębów
- pogorszenie stanu cery
- nadwaga/otyłość
- cellulit
- większe ryzyko zachorowań
- wywołuje depresje
- chce się po nich więcej jeść
- zaparcia
- problemy z układem pokarmowym



Czym możemy zastąpić cukier? Przede wszystkim zadbajmy o dobrze zbilansowaną dietę. Zamieńmy słodycze na owoce. Kiedy mamy dużą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, to sięgnijmy po jabłko. Dobrą alternatywą jest jedzenie orzechów. Są one bogate w składniki odżywcze, zawierają dobre tłuszcze i są niezbędne w stanach dużego wysiłku umysłowego. Należy jeść 5 razy dziennie, główne posiłki i dwie niewielkie przekąski. Pamiętaj że trzy podstawowe dania nie mogą być obfite i zbytnio sycące. Ważne by rozplanować pokarmy tak, by nigdy między jednym a drugim posiłkiem nie być głodnym. Uchroni cię to przed napadami głodu i sięganiem po słodycze.




Oczywiście „małe co nieco” od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru.





5 komentarzy:

  1. Ja ze słodyczy jem tylko czekoladę i dobrze mi z tym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja w sumie ostatnio bardzo ograniczyłam słodycze, ale lubię od czasu do czasu troszkę zgrzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Gorzką Czekoladę :D nie umiem z niej zrezygnować , wybieram taką tylko i wyłącznie powyżej 85% kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 85% kakao plus pomarańcze... uwielbiam... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie mocnym argumentem jest to, że cukier blokuje nasz system odpornościowy na dobre

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...