Dieta redukcyjna jest dietą redukującą nadmiar tkanki tłuszczowej. Podstawą diety jest wyliczenie własnego zapotrzebowania kalorycznego .d.z.i.e.n.n.i.k. .ż.y.w.i.e.n.i.o.w.y. (klik). Pomoże nam to w obliczeniu ilości kalorii, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz chudnięcia.
Przykładowo: nasze dzienne zapotrzebowanie wynosi 2500kcal, w
początkowej fazie możemy spróbować rozpocząć dietę od 2500kcal, w kolejnych etapach
odejmujemy 100-200kcal na czas trwania diety (ilość ograniczonych kalorii jest
uzależniona od efektów, jakie chcemy uzyskać, nie popadajmy jednak w skrajności) (głodówka jako zły sposób odchudzania)
Dieta redukcyjna jest dietą długotrwałą. Kluczem jest
przestrzeganie kilku żelaznych zasad.
Zwiększ
ilość posiłków, powinno ich być około 6-7, to dużo, ale posiłki te mają być
skromniejsze. Dzięki temu, zwiększamy nasz metabolizm. (jak utrzymać szybki metabolizm przez całe życie) (fit sposoby na przyspieszenie metabolizmu) (co jeść i pić, by szybciej chudnąć?)
Kolejną
ważną zasadą jest picie dużej ilości wody. I tak jak było to wspomniane już w
wielu wpisach, chodzi o czystą wodę, nie herbatę, soczek, kawę – WODĘ. Nawadniamy
organizm – wodą. (prawidłowe nawodnienie organizmu)
Podczas
diety redukcyjnej ograniczamy ilość węglowodanów, na rzecz zdrowych tłuszczy. Węglowodany
spożywamy do godzin popołudniowych, wieczorem białko i tłuszcz. Pisząc o
węglowodanach, mamy na myśli oczywiście węglowodany złożone (które powodują
uczucie sytości na dłużej; pomagają oczyścić jelita ze złogów), nie proste.
Czyli, rezygnujemy z: pszennej mąki, makaronów (odpadają wszystkie pszenne
chlebki, pierogi, naleśniki, knedle) i oczywiście słodyczy. Węglowodany złożone
to pełnoziarniste pieczywa, kasze, makaron, ryż, płatki owsiane, fasola oraz
inne warzywa strączkowe.
Owoce
staramy się spożywać podobnie jak węglowodany w godzinach porannych,
południowych. Owoce to cukry proste, jednakże pomagają w rozkręceniu metabolizmu,
co skutkuje szybszym spalaniem tłuszczu oraz mniejszą podatnością na odkładanie go w organizmie.
Rezygnujemy
ze śmietany, majonezu, na rzecz jogurtów naturalnych bądź greckich, na bazie
których możemy zrobić zdrowe i naprawdę smaczne dipy, jak również dodać je do
zupy, czy sosów.
Jemy jak
najwięcej warzyw, szczególnie surowych, pamiętaj jednak o ich dokładnym umyciu
(jak się pozbyć toksyn i pestycydów z warzyw i owoców?) i połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, o których pisaliśmy odrębny wpis. (tłuszcz w diecie)
Monitoruj
postępy. Raz w miesiącu zapisuj swoją wagę i obwody ciała. Pozwoli Ci to na
obiektywną ocenę postępów, jak i zmotywuje do dalszej pracy. Powodzenia! J
Świetny wpis i bardzo ciekawe rady.
OdpowiedzUsuńIdealny wpis... właśnie tego chciałem sie dowiedziec
OdpowiedzUsuń