W parowarze przyrządzić można w zasadzie wszystkie produkty – od warzyw i owoców, przez ziemniaki, aż po ryby i mięsa. Tłuszcz, którego się tu nie używa i woda (dodana w niezbędnej do wytworzenia pary ilości), nie zabierają potrawom cennych składników (dla przykładu, strata witaminy C po ugotowaniu w wodzie sięga 70%, na parze dla porównania tylko 40%).
Parowanie to sposób gotowania na parze,
podczas którego surowiec nie jest poddawany bardzo wysokiej temperaturze, jak
to bywa podczas pieczenia, czy smażenia. Na parze gotujemy do 100 st.C, a więc
większość drobnoustrojów ginie, ale jednocześnie nie niszczą się składniki
odżywcze.
Parowane warzywa mają więcej walorów
smakowych od warzyw tradycyjnie ugotowanych w wodzie. Dodatkowo gotując na
parze, nie musimy używać żadnego tłuszczu w formie oleju, masła, czy smalcu,
dzięki czemu potrawy są niskokaloryczne. Podczas smażenia uwalniane zostają
również niebezpieczne związki chemiczne wywołujące wiele ciężkich chorób. Warto
na to zwrócić uwagę.
Gotowanie na parze to świetny sposób na
zachowanie smaku, konsystencji i barwy produktów. Dzięki czemu nasze potrawy
nie wymagają dosolenia. Jak wiadomo, nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w
organizmie, a w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do niewydolności
nerek.
Mięso z paro waru jest soczyste i
nieprzesiąknięte tłuszczem tak jak podczas smażenia na patelni. Do dań
gotowanych na parze możemy dodać zioła i przyprawy, by wzbogacić i urozmaicić
ich smak.
Zasady gotowania na parze. Przede
wszystkim produkty, których chcemy użyć, powinny być rozmrożone. Parowanie
rozpoczynamy w momencie zagotowania wody.
Wykorzystując do gotowania parowar najlepiej korzystać tylko z jednego
poziomu lub zapamiętać zasadę - im wyżej, tym słabsze działanie pary i
wolniejszy czas obróbki. Gotując na parze, uważaj, aby nie rozgotować warzyw,
które znacznie szybciej się gotują niż w wodzie.
Osoby dbające o swoją sylwetkę i zdrowie
powinny rozważyć zmianę sposobu przyrządzania posiłków, z tradycyjnego na
parowanie, ponieważ nie zapominajmy, że sposób przygotowania posiłków, jest
równie ważny, jak produkty, które wybieramy do jedzenia.
Właśnie jestem po zakupie parowaru i szukam jakiś dobrych przepisów :) Zmieniliśmy z mężem nasze nawyki żywieniowe i staramy się schudnąć ponieważ strasznie dokuczał nam już ból pleców i zmęczenie. Kupiliśmy nawet materac rehabilitacyjny, ale naszą zmianę musimy zacząć od środka..
OdpowiedzUsuń