Robiąc zakupy w sklepie, wrzucamy różne produkty do koszyków i jeżeli już sprawdzamy cokolwiek na opakowaniach to ich datę terminu ważności. A to stanowczo za mało! Czy robiąc zakupy, sprawdzacie skład danego produktu?
Jeśli nie to warto zacząć to robić. My od dobrych
kilku lat sprawdzamy skład produktów, które zamierzamy kupić. Z pewnością
wydłuża to nasze zakupy, jednak nie ma to dla nas większego znaczenia, ponieważ
liczy się dla nas uspokajająca świadomość, że nie odżywiamy swojego organizmu
odpadkami i masą substancji chemicznych sprawiających, że wyglądem i smakiem
przypominają coś, co nadaje się do spożycia. Dlatego też w tym miejscu, gorąco
was zachęcamy do sprawdzania i wnikliwego czytania etykiet znajdujących się na
produktach spożywczych. Ten nawyk może diametralnie odmienić jakoś Waszej
diety, jak i zdrowia.
Jednym ze szkodliwych dodatków do żywności jest niewątpliwie SYROP GLUKOZOWO – FRUKTOZOWY.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS, izoglukoza)
został wynaleziony w Stanach Zjednoczonych w latach 50. XX wieku, a w latach
70. wprowadzono go do masowej produkcji. Tamtejsi farmerzy wymusili ochronę
celną produkowanego przez siebie cukru. W rezultacie jego ceny rosły, a
producenci z branży spożywczej musieli kupować go po wyższych cenach. Przemysł
odpowiedział na tę sytuację wprowadzeniem syropu glukozowo-fruktozowego, który
był tańszy i zastąpił cukier w masowej produkcji słodkich napojów oraz
słodyczy.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany z
kukurydzy – bezglutenowy, rzadziej z pszenicy. Kukurydza przetwarzana jest na
skrobię, a później na syrop glukozowy (obecnie ogromna część światowej
produkcji kukurydzy opiera się na technologii GMO (genetycznie modyfikowanej),
która nie jest dokładnie zbadana, a wiele źródeł podaje, że może być szkodliwa
dla zdrowia). Następnie, wykorzystując enzymy, część glukozy w procesie zwanym
izomeryzacją, przekształcana jest do fruktozy, aby syrop był słodszy. Po
połączeniu powstaje z nich bezbarwna lub jasnożółta ciecz, która składa się z
42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów.
Syrop jako produkt odpadu po produkcji kukurydzy
jest bardzo tani i łatwy do uzyskania. Płynna postać syropu ułatwia jego
dawkowanie jako substancji słodzącej w różnych procesach technologicznych, bez
potrzeby uprzedniego rozpuszczania. Podobnie korzystną cechą tego produktu z
punktu widzenia technologicznego jest bardzo niska lepkość, pomimo wysokiego
stężenia suchej substancji. Ułatwia to jego rozlewanie, transport, a zwłaszcza
dozowanie, w odróżnieniu od innych klasycznych środków słodzących.
W czym znajduje się syrop glukozowo – fruktozowy?
1. Soki,
nektary i napoje owoce
2. Smakowe
napoje gazowane i niegazowane (cola. mrożona herbata, napoje energetyzujące,
oranżada)
3. Kefiry,
maślanki, jogurty, mleka smakowe
4. Galaretki,
dżemy, marmolady, desery w proszku
5. Lody
6. Wyroby
cukiernicze
7. Przetwory
zbożowe (płatki, musli)
8. Zupy,
sosy w proszku
9. Napoje
alkoholowe
10. Ketchup, musztarda, sosy
11. Produkty medyczne np. syropy.
W obiegowej opinii fruktoza odbierana jest jako
dobry lub nawet lepszy cukier, a to dlatego, że kojarzy się z owocami (z łac.
fructus – owoc) oraz miodem, w którym występuje jako główny cukier prosty.
Naturalnie występująca w owocach fruktoza jest częścią kompleksu składników
odżywczych i błonnika, które nie wykazują takich samych skutków biologicznych
jak wolne i duże dawki fruktozy zawartej w HFCS.
Negatywne skutki nadmiernego spożywania syropu
glukozowo-fruktozowego
1. Nadwaga i
otyłość, zwłaszcza w okolicy brzusznej - spożywanie fruktozy w nadmiernych
ilościach „przestawia” metabolizm,
powodując, że posiłek z dawką owej substancji odkłada się w postaci tkanki
tłuszczowej.
2. Cukrzyca
typu 2 – HFCS przyczynia się do zwiększonego apetytu, powoduje wahania poziomu
insuliny i glukozy, hamuje odczuwanie uczucia sytości, co prowadzi do
insulinoodporności i w konsekwencji do rozwoju cukrzycy
3. Podwyższone
ciśnienie krwi
4. Zwiększone
ryzyko chorób serca i układu krążenia
5. Obniżenie
poziomu dobrego cholesterolu i podwyższenie poziomy trójglicerydów
6. Zaburzenia
w gospodarce lipidowej
7. Obniża
działanie systemu immunologicznego
8. Występowanie
zespołu jelita drażliwego
9. Zmniejszony
metabolizm miedzi
10. Nowotwory
Aby zachować prawidłową masę ciała i dobry stan
zdrowia, należy unikać produktów słodzonych nie tylko syropem glukozowo –
fruktozowy, ale także cukrem (sacharozą). Obie te substancje słodzące są
źródłem pustych kalorii, w związku z czym istotnie podnoszą wartość
energetyczną naszej diety i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Unikanie
produktów, w których składzie znajduje się syrop glukozowo – fruktozowy na
rzecz tych zawierających cukier nie zmienia naszego jadłospisu na zdrowszy czy
chociażby mniej szkodliwy – nie można tutaj mówić o lepszym lub gorszym
wyborze. Produkty te powinny być spożywane jak najrzadziej i w jak
najmniejszych ilościach.
Świetny artykuł. Jednym słowem trzeba zrezygnować z syropu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny post! Wybierając produkty zawsze patrzę na skład i odrzucam wszystkie mające w składzie olej palmowy i własnie syrop glukozowo-fruktozowy :)
OdpowiedzUsuńStaram się unikać syropu glukozowo-fruktozowego robiąc codzienne zakupy i przygotowując posiłki. Unikając spożywania samego syropu i cukru w diecie (bez ćwiczeń) schudłam 5 kilogramów. Fajny wpis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja tak właśnie zaczełam patrzyć na tył składu to naprawdę on jest wszędzie, dziwić się, że tyle raka i innych chorób wszędzie ..:(
OdpowiedzUsuńSyrop glukozowo – fruktozowy to moja zmora. Data ważności to podstawa, ale od kiedy jestem już całkowicie świadoma tego całego syfu, który jest pakowany we wszystkie produkty na sklepowych półkach, nałogowo sprawdzam skład. Sprawdzam i analizuję... Co jest zdrowsze, co wybrać i czy przypadkiem nikomu nie zaszkodzi. Nawet jeśli skutki nie są widoczne bezpośrednio, to czy nie wpłynie to na rozwój mojego dziecka za kilka lat?
OdpowiedzUsuńMasakra, nie wiedziałam o takich skutkach syropu glukozowo-fruktozowego...
OdpowiedzUsuńTo prawda, syrop glukozowo fruktozowy to taka mała trucizna przemycana w jogurtach i innych produktach rzekomo fit i zdrowych.
OdpowiedzUsuńZawsze omijałam syrop glukozowo-fruktozowy, choć nie jest to wcale łatwe zadanie. :) Dobrze, że teraz po przeczytaniu Twojego postu, jestem wyposażona o dodatkowe argumenty :)
OdpowiedzUsuńPróbuję go omijać, naprawdę, ale ostatnio gdzie nie spojrzę tam jest! Świństwo okropne. Ale najważniejsza jest świadomość, że istnieje i jest bardzo okropnym składnikiem wielu rzeczy na rynku... dzięki Bogu wszyscy jesteśmy coraz mądrzejsi i czytamy etykiety produktów.
OdpowiedzUsuńwww.liftmygirl.blogspot.com
Ten syrop z glukozy to już we wszystkim jest, chyba przyjdzie samemu wszystko produkować.
OdpowiedzUsuń