W dzisiejszych czasach warzywa i owoce często
naszpikowane są pestycydami, toksynami, woskami i innymi zanieczyszczeniami.
Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców hodowanych bez chemii (z upraw
organicznych albo od działkowiczów nawożących naturalnym kompostem), musimy dla
własnego dobra pozbyć się toksycznych chemikaliów z warzyw i owoców.
Czy można pozbyć się szkodliwej chemii z powierzchni
warzyw i owoców? Tak, ale nie wystarczy samo dokładne umycie pod bieżącą wodą.
Większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych ma skład
opracowany tak, aby był wygodny dla rolników, czyli aby opady atmosferyczne nie
zmywały ich z powierzchni opryskanych płodów rolnych. Jednym słowem są oleiste.
Dotyczy to np. szeroko dzisiaj stosowanych karbaminianów czy pestycydów
organofosforanowych (inaczej fosforoorganicznych). Nie są to jednak te
połyskliwe woski, którymi pokryte są często np. jabłka. Oleiste pestycydy nie
są ani widoczne gołym okiem ani też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w
dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie
alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych
substancji.
Jak pozbyć się toksyn z warzyw i owoców?
Krok 1. Zaczynamy od umycia rąk z użyciem mydła. Myjemy
ręce zarówno przed jak i po przygotowaniu warzyw czy owoców.
Krok 2. Nie mniej ważne jest częste mycie zlewu oraz
używanie czystej lub wyparzonej i wysuszonej gąbki (wiecznie mokra gąbka to
siedlisko miliona bakterii).
Krok 3. Kolejnym krokiem jest odcinanie, odrywanie
wszystkich uszkodzonych lub nadgniłych miejsc.
Krok 4. Następnie opłukujemy warzywa i owoce w ciepłej,
bieżącej wodzie (warzywa takie jak: grzyby, sałaty, brokuły, najlepiej namoczyć
w wodzie, aby usunąć resztki ziemi i piasku).
Krok 5. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli,
Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o
odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Mieszamy ½ szklanki octu z 1 litrem wody i w
tak przygotowanym roztworze płuczemy warzywa i owoce. Również możemy użyć tutaj
kwasku cytrynowego (3 łyżki na 1 litr wody). Kwaśny odczyn zneutralizuje
bakterie, które mogą spowodować różnego rodzaju zatrucia.
Krok 6. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody
kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty.
Płuczemy i namaczamy warzywa/owoce w
zasadowym roztworze sporządzonym z sody oczyszczonej. 1 i ½ łyżki sody
rozpuszczamy w 1 litrze wody.
Krok 7. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne
pH 7).
Poniżej przedstawiamy listę tak zwanej: „Parszywej
Dwunastki”. Są to warzywa i owoce, które najlepiej kupować w sklepach ze zdrową
żywnością, gdyż kumulują w sobie najwięcej pestycydów:
1. Jabłka 2. Seler 3.Truskawki 4. Brzoskwinie 5. Szpinak
6. Winogrona 7. Słodka
papryka 8. Ziemniaki
10. Jagody 11. Sałata 12. Kapusta/ Jarmuż
Bezpiecznie można kupować następujące warzywa i owoce:
1. Cebula 2. Ananas 3. Avokado
4. Szparagi 5. Groszek 6. Mango
7. Bakłażan 8. Melon 9. Kiwi
10. Kapusta czerwona 11.
Arbuz 12. Bataty 13. Grejpfrut 14. Grzyby
Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z
tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na skutki stosowania
pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te
produkty należy kupować wyjątkowo rozważnie. Nie możemy zapominać o starannym
myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają.
Baaardzo przydatny post! Nie wiedziałam, że trzeba się tak bardzo namęczyć
OdpowiedzUsuńSuper wpis, istnieją też gotowe płyny do mycia warzyw, jest trochę drożej ale szybciej :)
OdpowiedzUsuńCzasami człowiekowi brakuje motywacji albo ma inne problemy i przestaje ćwiczyć oraz dbać o siebie
OdpowiedzUsuń