Każdy z nas zna smak i wygląd jabłka, banana, pomarańczy czy kiwi.
Jednak czy każdy z nas zna awokado?
Ten zielony owoc, z wielką pestką w środku, to
skarbnica wartości odżywczych z których warto korzystać. Regularne spożywanie
awokado, pozwala utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji i zdrowiu. Awokado
stanowi profilaktykę wielu chorób. Zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K
i H, kwas pantotenowy a także wapń, potas, fosfor oraz zdrowe tłuszcze (NNKT).
Patrząc na ten tropikalny owoc nie każdy wie do czego
go dodać – samo smakuje niezbyt wyraźnie, jest mdłe i delikatnie goryczkowate,
ale jako dodatek do potraw nadaje się idealnie – wydobywa smak z innych
produktów, oraz dobrze przyprawione może podbić serca nawet tych
najwybredniejszych.
Dlaczego warto jeść awokado?
Mózg
Spożywanie awokado, korzystnie wpływa na pracę
naszego mózgu. Pomaga zapobiegać chorobie Alzhaimera.
Serce
Buduje zdrowie serca oraz pomaga obniżyć
ciśnienie krwi. Obniża poziom LDL (potocznie nazywanego „złym cholesterolem”) i
trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobry cholesterol”) we
krwi.
Oczy
Chroni je przed uszkodzeniami wywołanymi stresem
oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki
żółtej.
Układ nerwowy
Awokado jest owocem odstresowującym i
uspokajającym. Zawiera duże ilości magnezu, który pomaga redukować objawy
nerwic, niepokoju, napięcia przedmiesiączkowego, migren oraz reguluje poziom
stresu.
Cukier we krwi
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą
zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II.
Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom
poziomu cukru we krwi.
Zdrowa kobieta
Awokado chroni funkcjonowanie
macicy i szyjki macicy. Badania pokazują, że gdy kobieta spożywa jedno awokado
w tygodniu, to równoważy hormony, zrzuca niechciane kilogramy, i zapobiega
rakowi szyjki macicy.
Ciąża
Kwas foliowy jest powszechnie zalecany kobietom
w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg płodu oraz inne narządy.
Trawienie
Składniki odżywcze i enzymy zawarte w
awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. To również poprawia zdolność ciała
do wchłaniania substancji odżywczych.
Odchudzanie
Awokado usprawnia przemianę materii
dzięki zawartości kwasów omega-3 i witaminy B6.
Profilaktyka przeciwstarzeniowa
antyoksydanty zawarte
w awokado pozytywnie działają na wątrobę i system nerwowy. Olej zawarty w
awokado ma właściwości regenerujące, wygładzające oraz opóźniające procesy
starzenia. Dodatkowo składniki chemiczne zawarte w owocu pobudzają produkcję
kolagenu, który działa przeciwzmarszczkowo.
Nowotwory
Awokado może pomóc chronić przed nowotworem
prostaty i rakiem piersi.
Próbowaliście awokado na słodko?
Polecamy mus
czekoladowy :)
(Awokado + Banan + Kakao + Stewia/Miód)
dobrze, że jem awokado prawie codziennie :D
OdpowiedzUsuń:) pochwal się pomysłami na ciekawe dania
Usuńja uwielbiam awokado i szukam na nie co to nowych sposobów:)
OdpowiedzUsuńnajbardziej mase do zdrowego ciasta z bananem , ale spróbuje tez tak jak napisałas:)
Ciasta jeszcze nie próbowaliśmy, ale jest na naszej liście dań z awokado :)
UsuńOo proszę, tak niepozorny owoc, a taki cenny!
OdpowiedzUsuń:) bardzo cenny !
UsuńUwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńMy również ! :) choć na dobre zaprzyjaźniliśmy się całkiem niedawno
Usuńsmaruje czasem kanapki :P
OdpowiedzUsuńale tak sam w sobie to słaby w smaku :)
na szczęście wartości jakie posiada to wynagradzają :)
sam w sobie owszem -niezbyt ciekawy owoc, ale w różnych kombinacjach - ideał ! :)
UsuńUwielbiam awokado. Dzięki temu wpisowi jestem przekonana, że wykorzystywanie go w diecie to dobra decyzja :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak ! :)
UsuńMnóstwo wartości od avocado :D polecam guacamole :) pychota!!!! :)
OdpowiedzUsuńbędziemy próbować :) jakiś czas temu zaprzyjaźniliśmy się z awokado i póki co, męczymy go pod kątem deserków :) ale guacamole jest na naszej liście ! :)
UsuńDzisiaj jadłem taki deser z awokado, pyszny!!
OdpowiedzUsuń:) my nie potrafimy ominąć go mając w kuchni mięciutkie już awokado ! :)
UsuńOd czasu do czasu sobie zjem :)
OdpowiedzUsuńMięciutkie najlepsze :) Ja jadam tak z 1 na 2 tygodnie. A w sushi też ma takie dobre właściwości?
OdpowiedzUsuń