Quinoa, znana również jako komosa ryżowa, ryż peruwiański lub zboże Inków, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie.
Jej niezwykłe
właściwości sprawiają, że jest doskonałym produktem prozdrowotnym. Quinoa jest
źródłem silnych przeciwutleniaczy chroniących przed starzeniem organizmu oraz
przed rozwojem wielu chorób. Zawiera białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy
B, minerały takie jak magnez, żelazo,
wapń, miedź, fosfor i błonnik. Ponadto skład aminokwasowy komosy jest unikatowy
dzięki wysokiej zawartości lizyny i aminokwasów zawierających siarkę: metioniny
i cysteiny – tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Warto więc wprowadzić
ją na stałe do swojej diety, bez względu na to, czy Twoim celem jest
odchudzanie, czy budowanie tkanki mięśniowej.
Komosa to
roślina należąca do tej samej rodziny co szpinak i buraki. Komosą ryżową bez
problemu zastąpisz ziemniaki czy ryż. Idealnie nadaje się również do śniadań,
deserów na słodko, wypieków, zup czy sałatek. Na uwagę zasługuje również fakt,
iż komosa jest produktem bezglutenowym. Zatem jest to produkt przeznaczony
również dla osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu. Quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko, a co
ważniejsze – wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z mleka!
Idealna jest więc dla osób z nietolerancją laktozy.
Gotowanie komosy. Ziarna przed spożyciem należy wypłukać i ugotować w proporcji 1: 2 (szklanka
komosy na 2 szklanki wody) około 10-15 minut. Ugotowaną komosę przechowujemy
w lodówce do 3 dni. Najbardziej
popularną odmianą quinoa jest komosa ryżowa biała, która ma bardzo delikatny,
lekko orzechowy smak. W sprzedaży dostępne są również dwa inne rodzaje komosy - czerwona i czarna.
Komosa
ryżowa jest niezwykłą rośliną, która zawiera białko pochodzenia roślinnego,
które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Co oznacza, że dzięki jej
spożywaniu, dostarczamy organizmowi białka, które nie jest w nim syntetyzowane
i musi zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Quinoa jest zatem idealną
alternatywą dla białka zwierzęcego. Dlatego, jeśli z jakichś powodów unikasz
spożywania mięsa, wprowadź do swojego menu komosę ryżową.
Zaletą
nasion komosy jest również wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych (NNKT). Są to głównie kwasy linolowy i linolenowy. Kwas linolowy
(LA) należy do kwasów tłuszczowych typu omega-6, natomiast kwas linolenowy do
grupy kwasów omega-3. Związków tych organizm sam nie potrafi wytworzyć,
tymczasem są one niezbędne do przeprowadzenia wielu procesów, między innymi do
przetwarzania omega-6 w kwasy GLA i AA. Kwas arachidonowy (AA) jest z kolei
niezbędnym i jedynym z głównych składników błon komórkowych. Można zatem
stwierdzić, że obecność tych związków działa budująco i ochronnie na komórki
naszego organizmu. Spożywanie komosy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu,
zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz wspomaga pracę układu krążenia.
Komosa jest
produktem o niskim indeksie glikemicznym, co sprawia, że energia po jej
spożyciu jest uwalniana powoli. Jest to spowodowane tym, iż komosa składa się
głównie z węglowodanów złożonych, jest również źródłem błonnika, który obniża
poziom glukozy we krwi (oczyszcza również organizm z toksyn, szczególnie jelito
grube). Jest zatem polecana podczas terapii odchudzającej, jak również przy
cukrzycy.
Quinoa posiada właściwości wzmacniające cały organizm a w szczególności nerki.
Polecana jest na bóle migrenowe. Ziarna komosy zawierają saponiny,
dzięki którym komosa wykazuje właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i
immunostyulujące.
Ależ ciekawostki :)
OdpowiedzUsuńnie pozorna, a taka fajna :D
OdpowiedzUsuń