Robiąc zakupy w sklepie, wrzucamy różne produkty do koszyków i jeżeli już sprawdzamy cokolwiek na opakowaniach to ich datę terminu ważności. A to stanowczo za mało! Czy robiąc zakupy, sprawdzacie skład danego produktu?
Jeśli nie to warto zacząć to robić. My od dobrych
kilku lat sprawdzamy skład produktów, które zamierzamy kupić. Z pewnością
wydłuża to nasze zakupy, jednak nie ma to dla nas większego znaczenia, ponieważ
liczy się dla nas uspokajająca świadomość, że nie odżywiamy swojego organizmu
odpadkami i masą substancji chemicznych sprawiających, że wyglądem i smakiem
przypominają coś, co nadaje się do spożycia. Dlatego też w tym miejscu, gorąco
was zachęcamy do sprawdzania i wnikliwego czytania etykiet znajdujących się na
produktach spożywczych. Ten nawyk może diametralnie odmienić jakoś Waszej
diety, jak i zdrowia.
Jednym ze szkodliwych dodatków do żywności jest niewątpliwie SYROP GLUKOZOWO – FRUKTOZOWY.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS, izoglukoza)
został wynaleziony w Stanach Zjednoczonych w latach 50. XX wieku, a w latach
70. wprowadzono go do masowej produkcji. Tamtejsi farmerzy wymusili ochronę
celną produkowanego przez siebie cukru. W rezultacie jego ceny rosły, a
producenci z branży spożywczej musieli kupować go po wyższych cenach. Przemysł
odpowiedział na tę sytuację wprowadzeniem syropu glukozowo-fruktozowego, który
był tańszy i zastąpił cukier w masowej produkcji słodkich napojów oraz
słodyczy.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany z
kukurydzy – bezglutenowy, rzadziej z pszenicy. Kukurydza przetwarzana jest na
skrobię, a później na syrop glukozowy (obecnie ogromna część światowej
produkcji kukurydzy opiera się na technologii GMO (genetycznie modyfikowanej),
która nie jest dokładnie zbadana, a wiele źródeł podaje, że może być szkodliwa
dla zdrowia). Następnie, wykorzystując enzymy, część glukozy w procesie zwanym
izomeryzacją, przekształcana jest do fruktozy, aby syrop był słodszy. Po
połączeniu powstaje z nich bezbarwna lub jasnożółta ciecz, która składa się z
42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów.
Syrop jako produkt odpadu po produkcji kukurydzy
jest bardzo tani i łatwy do uzyskania. Płynna postać syropu ułatwia jego
dawkowanie jako substancji słodzącej w różnych procesach technologicznych, bez
potrzeby uprzedniego rozpuszczania. Podobnie korzystną cechą tego produktu z
punktu widzenia technologicznego jest bardzo niska lepkość, pomimo wysokiego
stężenia suchej substancji. Ułatwia to jego rozlewanie, transport, a zwłaszcza
dozowanie, w odróżnieniu od innych klasycznych środków słodzących.
W czym znajduje się syrop glukozowo – fruktozowy?
1. Soki,
nektary i napoje owoce
2. Smakowe
napoje gazowane i niegazowane (cola. mrożona herbata, napoje energetyzujące,
oranżada)
3. Kefiry,
maślanki, jogurty, mleka smakowe
4. Galaretki,
dżemy, marmolady, desery w proszku
5. Lody
6. Wyroby
cukiernicze
7. Przetwory
zbożowe (płatki, musli)
8. Zupy,
sosy w proszku
9. Napoje
alkoholowe
10. Ketchup, musztarda, sosy
11. Produkty medyczne np. syropy.
W obiegowej opinii fruktoza odbierana jest jako
dobry lub nawet lepszy cukier, a to dlatego, że kojarzy się z owocami (z łac.
fructus – owoc) oraz miodem, w którym występuje jako główny cukier prosty.
Naturalnie występująca w owocach fruktoza jest częścią kompleksu składników
odżywczych i błonnika, które nie wykazują takich samych skutków biologicznych
jak wolne i duże dawki fruktozy zawartej w HFCS.
Negatywne skutki nadmiernego spożywania syropu
glukozowo-fruktozowego
1. Nadwaga i
otyłość, zwłaszcza w okolicy brzusznej - spożywanie fruktozy w nadmiernych
ilościach „przestawia” metabolizm,
powodując, że posiłek z dawką owej substancji odkłada się w postaci tkanki
tłuszczowej.
2. Cukrzyca
typu 2 – HFCS przyczynia się do zwiększonego apetytu, powoduje wahania poziomu
insuliny i glukozy, hamuje odczuwanie uczucia sytości, co prowadzi do
insulinoodporności i w konsekwencji do rozwoju cukrzycy
3. Podwyższone
ciśnienie krwi
4. Zwiększone
ryzyko chorób serca i układu krążenia
5. Obniżenie
poziomu dobrego cholesterolu i podwyższenie poziomy trójglicerydów
6. Zaburzenia
w gospodarce lipidowej
7. Obniża
działanie systemu immunologicznego
8. Występowanie
zespołu jelita drażliwego
9. Zmniejszony
metabolizm miedzi
10. Nowotwory
Aby zachować prawidłową masę ciała i dobry stan
zdrowia, należy unikać produktów słodzonych nie tylko syropem glukozowo –
fruktozowy, ale także cukrem (sacharozą). Obie te substancje słodzące są
źródłem pustych kalorii, w związku z czym istotnie podnoszą wartość
energetyczną naszej diety i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Unikanie
produktów, w których składzie znajduje się syrop glukozowo – fruktozowy na
rzecz tych zawierających cukier nie zmienia naszego jadłospisu na zdrowszy czy
chociażby mniej szkodliwy – nie można tutaj mówić o lepszym lub gorszym
wyborze. Produkty te powinny być spożywane jak najrzadziej i w jak
najmniejszych ilościach.